Om

Pedagogtorget.se, och idén bakom föddes vid ett möte på Mörbyskolan i Danderyd. Vid hösterminens start 2012, fick alla elever varsin dator och en ny pedagogisk vardag såg sitt ljus.

Som en del av skolans IT-grupp arbetade jag med implementationen av datorerna i undervisningen och som huvudverktyg använde vi oss utav Google Apps. Men den fråga som, åtminstone jag, fann svårast var hur man får eleverna att använda datorer på ett sådant sätt att det inte enbart blir en glorifierad skrivmaskin.

Under åren har jag samlar på mig ett relativt stort skafferi med material som passar till 1-1 och jag förde fram en tanke om att skapa en “chokladlåda”, en plats där lärare på skolan kunde dela med sig av länkar och material. Idén föll i god jord och jag började undersöka om det gick att göra denna chokladlåda som en wiki i Google Apps.

Men redan från början hade jag två ledord enkelhet och snabbhet. Tyvärr visade det sig ganska snabbt att Google Apps inte var rätt plattform att använda och jag såg mig därför om efter andra lösningar.

Version 1 – Ett embryo

Den första versionen av Pedagogtorget var byggt på en back-end som heter Rikismo. Det var ett skript som var skapat för att betygsätta restauranger. Men trots detta användningsområde, uppfyllde det mina två ledord och efter en hel del omkodning sjösattes Pedagogtorget i början på september 2012.

Ganska snart stod det dock klart att mängden arbete som krävdes för att implementera alla de funktioner som jag ville skulle finnas, skulle göra det till ett Sisyfosarbete. Koden blev också allt mer nedtyngd av de funktioner jag kodade in och det blev tydligt att det var dags att bygga om och bygga rätt.

Version 2 – En fungerande site

Resultatet av det blev version 2.0 av Pedagogtorget.se och istället för att enbart vara en chokladlåda för min arbetsplats, blev det en site öppen för alla Sveriges pedagoger. Det är till och med så att Pedagogtorget.se bygger på att lärare delar med sig av sitt material och på så sätt också för tillgång till andras länkar.

Version 3 – En site för alla devices

De stora förändringarna som kom med version 3 av siten var att den nu fungerade både på datorer, surfplattor och mobiltelefoner. En helt ny kategori tillkom också i form av Appar. Andra funktioner som lades till var möjligheten att skicka meddelanden till andra medlemmar på siten samt en integrering med Facebook när det kom till att skapa konton.

Version 4 – Framtiden

Som du kan se har det varit en ganska rejäl resa för Pedagogtorget och mycket har hänt på dessa år.

När 2017 närmade sig kom tanken om att göra en ganska stor omdesign av siten. Den hade sin grund i tre punkter:

  • En gammal back-end som inte längre underhölls
  • Svårt att “laga” den trasiga implementationen med Facebook-inloggning
  • Hur siten används

De två första punkterna bottnar i att den backend som Pedagotorget använde inte längre utvecklas. Det öppnar upp för säkerhetshål och framför allt var det svårt att laga de problem som uppstod. Det krävdes också väldigt mycket arbete för att lägga till nya funktioner.

Den stora anledningen låg dock i hur siten används. Från början var tanken att detta skulle bli en mötesplats där lärare kunde dela med sig av IKT-material. Så blev det aldrig.

Siten har legat ganska stabilt på cirka 1 200 unika besökare per månad. Förra året skapades 3 617 konton varav cirka 2 500 var fejkkonton som aldrig aktiverades eller klarade sig förbi säkerhetskontrollerna som fanns.

Det stod alltså ganska klart att användarna besöker Pedagogtorget.se för att få information/tips/idéer och inte så mycket för att dela med sig av material.

Denna nya variant av Pedagogtorget bygger vidare på dessa insikter. Tanken är att ännu tydligare kurera det innehåll som finns. Alla kan fortfarande skicka in länkar, dessa godkänns manuellt för att se till att de håller den högsta standarden som går att nå. Följden av detta är att det inte längre finns en mening med att kräva skapande av konto för att använda siten.

(På den förra versionen fanns det också en inbyggd moderingen som gjorde att din första inskickade länk alltid behövdes godkännas manuellt, detta för att undvika alla de spamförsök som skedde hela tiden.)

Istället vill jag bygga ut andelen kuratorer. Så är du manad att vara med och hantera/kurera innehåll är du varmt välkommen att kontakta mig för att få ett eget konto på Pedagogtorget.

Henrik Isacsson

Dela med dig av bra länkar och material

Om

Pedagogtorget är en site för lärare och pedagoger. Här går det enkelt att dela med sig av material för undervisning.

Navigering